جوشکاری زیرپودری (SAW) چیست؟ + فواید + معایب + کاربرد آن

06 دی 1403

جوشکاری زیرپودری یکی از انواع روش های جوشکاری می باشد که از نوع جوشکاری خودکار است، که در آن از الکترود لخت و طول پیوسته استفاده می شود. ما در مقاله سعی داریم که روش جوشکاری زیرپودری(SAW) به شما آموزش دهیم پس با ما همراه باشید.


جوشکاری زیرپودری (SAW) چیست؟

جوشکاری زیرپودری به انگلیسی (Submerged arc welding) که مخفف آن saw است و همان طور که از اسم آن پیدا است. از پودر برای آسان شدن کار در جوش دادن قطعات استفاده می شود. جوشکاری در ذهن ما یک کار بسیار ساده به نظر می رسد، اما این طور نیست و تکنسین های جوشکاری از سختی آن کاملا با خبر هستند. جوش کاری زیرپودری یکی از انواع جوشکاری قوسی الکترونیکی می باشد، که با گرمای لازم یک یا چند قوس بین یک فلز پوشش نشده، چند الکترود مصرف می شود. در این روش نوک الکترود داخل پودری از مواد معدنی قرار می گیرد و قوس در زیر پودر، جوشکاری تشکیل می شود.

جوشکاری زیرپودری به چند روش قابل انجام است؟

جوشکاری زیرپودری به 3 روش شامل: نیمه خودکار، خودکار و ماشینی می باشد، که در ادامه به شما توضیح می دهیم:

جوشکاری زیرپودری از روش نیمه خودکار

در روش نیمه خودکار با استفاده از تفنگ جوشکاری که دستی می باشد و وظیفه دارد الکترود را منتقل کند، همچنین دارای پودر محافظ است. تغذیه سیم جوش به صورت خودکار می باشد و پودر محافظ تحت اثر نیروی گرانش از مخزن با ته مخلوطی یا تحت فشارهوا، توسط شیلنگ به محل اتصال انتقال داده می شود.

جوشکاری زیرپودری از روش خودکار

روش خودکار در جوشکاری توسط دستگاه و کنترل کننده های خودکار بدون دخالت فردی ماهر انجام می شود، پس نیازی به یک جوشکار حرفه ای ندارید.

جوشکاری زیرپودری از روش ماشینی

روش ماشینی توسط ماشین، صورت می گیرد، ولی در شروع و پایان باید یک جوشکار ماهر نظارت کند؛ که کنترل سرعت و تنظیم متغیرهای جوشکاری توسط فردی جوشکار صورت بگیرد، تا مشکلی پیش نیاید. 

بیشتر بدانید: جوشکاری کاربیت چیست؟

 جوشکاری زیر پودری چگونه انجام می شود؟

در جوشکاری زیر پودری از مواد روان ساز استفاده می کنند، انتهای سیم جوش داخل آن قرار می گیرد. این روش منطقه ای را پوشش می دهد و همان جا جوشکاری انجام می شود. قبل از شروع کار جوشکاری، در سطح قطعه یک لایه خیلی نازک از پودر فلاکس استفاده می کنند سپس در امتداد قطعه حرکت کرده و پودرهای اضافی درون یک قیف نگه داشته و برمی گردد.

برای جوشکاری زیرپودری از چند نوع پودر استفاده می شود؟

پودرهای جوشکاری زیرپودری 3 نوع می باشد، مانند: پودر های ترکیب شده، پودر های چسبیده شده و پودرهای آگلومره است:

پودرهای ترکیب شده

برای تولید پودرهای ترکیب شده ابتدا مواد را به صورت خشک مخلوط می کنند سپس در یک کوره الکتریکی پودر های زیرپودری را ذوب می کنند و با اضافه کردن آب سرد پودر منجد می شود.

پودرهای چسبیده شده

برای تولید پودر چسیده شده، ابتدا مواد خام آسیاب کرده سپس به صورت خشک باهم مخلوط می کنند، و با اضافه کردن سیلیکات پتاسیم یا سیلیکات سدیم به هم می چسبند؛ و به شکل گلوله ای تبدیل می شود، اما نکته این است که باید در دمای پایین نگه داری می کنند تا خشک شوند.

پودرهای آگلومره

  پودرهای آگلومره هم مثل تولید، پودرهای چسبیده شده است، همچنین به مواد پودر های اگلومره یک مقدار الک سرامیکی هم اضافه می شود. در این نوع پودر نیز برای استفاده از اکسید زداها و فرو آلیاژ ها به خاطر دمای curing بالای الک مانند: پودرهای ترکیب شده محدودیت وجود دارد.

جوشکاری زیرپودری مزایا و فواید

فواید جوشکاری زیرپودی چیست؟

فواید جوشکاری زیرپودری قابل توجه است، که مقصد داریم در این قسمت فواید جوشکاری زیرپودری را به شما معرفی کنیم:

  • کیفیت جوش بالا
  • بازدهی بسیار بالا
  • جوشکاری بدون دود
  • جوشکاری با سرعت بالا
  • نیازی به جوشکار ماهر نیست
  • با سطحی هموار و بدون پاشیدن قطرات مذاب

معایب جوشکاری زیرپودری چیست؟

در این بخش معایب جوشکاری زیرپودری را به شما گوش زد می کنیم، زیرا معایبی دارد که قابل توجه می باشد:

  • هزینه بالا
  • نیاز به تجهیزات خاص
  • برای تمامی فلزات مناسب نیست
  • نیاز به آموزش تخصصی برای اپراتور
  • عدم دقت در تنظیمات نادرست منجر به نقص های جدی

بیشتر بدانید: جوشکاری ترمیت چیست؟

کابردهای جوشکاری زیرپودری

جوشکاری زیرپودری کاربرد های بسیار زیاد و چشم گیری دارد که در ادامه می خواهیم به آن بپردازیم:

  • مخازن ذخیره
  • خطوط لوله
  • کشتی سازی
  • ساخت تیرورق
  • ساخت واگن های راه آهن
  • جوشکاری مخازن تحت فشار
  • سازه های سنگین

عوامل موثر در جوشکاری زیرپودری چیست؟

عوامل موثر و تاثیرگذار در جوشکاری زیرپودری می خواهیم در این قسمت باهم بررسی کنیم:

ولتاژ

ولتاژ عامل موثر دیگری در جوشکاری زیرپودری است. با افزایش ولتاژ، گرده جوش پهن تر می شود، اگر بیشتر از مقدار مورد نیاز از فلش جوش استفاده کنید گرده جوش به وجود می آید.

سرعت جوشکاری

سرعت جوشکاری هم تاثیر مخصوص به خود را دارد. اگر سرعت جوشکاری بالا باشد، زمان جوشکاری کاهش یافته و همچنین حرارت ورودی کمتر می شود، پهنا وعمق جوش نیز کم تر می شود؛ اگر سرعت جوشکار کم باشد زمان بسیار زیادی تلف می شود.

سیم جوش
سیم جوش هم در جوشکاری زیرپودری تاثیر دارد. عاملی که در جوش موثر است، ترکیب شیمیایی سیم های جوش می باشد، اگر ترکیبات شیمیایی سیم جوش تغییر کند، ممکن است خطراتی در پی داشته باشد.

طول موثر الکترود

طول موثر الکترود هرچه بیشتر باشد نرخ رسوب افزایش پیدا می کند و همچنین عمق نفوذ جوش نیز کاهش پیدا می کند.

پودر فلاکس

پودر فلاکس در جوشکاری زیرپودری برای داشتن مواد مذاب باکیفیت تر و مطلوب تر استفاده می شود؛ پس استفاده از پودر فلاکس واجب است.

جوشکاری زیرپودری چه محدودیت هایی دارد؟

جوشکاری زیرپودری دارای محدودیت های خاصی است، که باید به آن ها توجه ویژه ای داشته باشیم زیرا ممکن است در آینده ما را دچار مشکل کند، پس در ادامه به محدوریت های آن می پردازیم:

  • دستگاه های بسیار پیچیده دارد.
  • در کاربردهای خاص شدیدا به مسطح بودن وضعیت جوشکاری محدود است.
  • پودر جوش ممکن است به آلودگی دچار شود، باعث تخلخل در جوش می شود.
  • جدا شدن سرباره از جوش در بعضی موارد اتفاق می افتد.
  • در جوش های چند پاسه، پس از هر عبور باید سرباره جوش برداشته شود، تا از باقی ماندن درون فلز جوش جلوگیری شود.

سخن آخر

در این مقاله ما به طور کامل جوشکاری زیرپودری (SAW)را به شما معرفی کردیم؛ همچنین روش های آن، نحوه عملکرد، انواع پودرهای آن، فواید، معایب، کاربرد، محدودیت و عوامل موثر آن راهم بیان کرده ایم. ابزار طباطبایی به عنوان یکی از ارائه دهندگان آموزش تعمیر اینورتر جوشکاری افتخار دارد تا با برگزاری دوره های تخصصی در این زمینه به شما کمک کند.

اشتراک گذاری:
دیدگاه‌ها
0 از 5