اینورتر جوشکاری چیست و نحوه استفاده از آن چگونه است؟

22 مرداد 1401

سیستم‌های جوشکاری که بر پایه ژنراتور و یا رکتیفایرها کار می‌کنند که هرکدام مزایا و معایبی در صنعت جوشکاری به همراه دارند. اما اکنون باتوجه به پیشرفت علم و فناوری در این زمینه که با مبحث جوشکاری تکنولوژی جدیدی به نام اینورتر ظهور کرده که عملیات جوشکاری را بیش از پیش آسان نموده است. این تکنولوژی مدتی است که در این صنعت جای خود را باز کرده است. استفاده از این دستگاه‌های اینورتر جوشکاری در کشورما نیز رواج پیدا کرده است که سرمایه گذاران داخلی را مجاب به تولید این دستگاه‌ها کرده است. در ادامه همراه ما باشید تا با نحوه عملکرد این دستگاه آشنا شوید.


اینورتر جوشکاری چیست؟

دستگاهی است که به کمک انرژی برق و حرارت بالایی که ایجاد می‌کند، 2 قطعه را ذوب می‌‌کند و آنها را به هم می‌‍چسباند. برای مثال: اتصالات درهای آهنی منازل و ادارات که توسط فرآیند جوشکاری انجام شده است. در حین این فرایند، دستگاه جوش، جریان برق را به یک میله به نام الکترود می‌رساند. الکترود که معمولا از جنس آهک، سلولز، اکسید سدیم، خاک رس و... ساخته شده، ذوب می‌شود که با پر کردن فضاهای خالی در نهایت سرد شدن، اتصالات قوی را می‌سازد.  آموزش تعمیر اینورتر جوشکاری

نحوه کار با دستگاه جوش اینورتر چگونه است؟

اصلی‌ترین سوالی که ممکن است برای جوشکاران به وجود آید همین باشد. کابل برق این دستگاه، تک فاز دو رشته‌ برای جریان 220 ولت شهری AC است. جریان برق ورودی AC با فرکانس Hz 50-60 که می‌تواند به‌صورت سه یا تک فاز باشد، منبع تغذیه اینورتر را فراهم می‌کند. این جریان ابتدا به جریان DC تبدیل و سپس به فرکانس بالاتر KHz 10-1 تغییر می‌یابد و پس از عبور از مبدل‌های هسته فریتی جریانی تولید می‌گردد. این جریان پس از یکسوسازی و عملیات فیلترینگ و تبدیل آن به جریان مستقیم، برای جوشکاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تکنولوژی IGBT در اینورتر جوشکاری

باتوجه به وجود تکنولوژی “IGBT” ، فرکانس تا 10 کیلو هرتز افزایش پیدا می‌کند که در نتیجه میزان اتلاف انرژی و مصرف برق حدود 10 الی 30 درصد کاهش می‌یابد. همچنین در صورت استفاده از IGBTها باعث کاهش چشمگیر ترانسفورها و در نتیجه کاهش وزن و حجم دستگاه می‌شود. با وجود استفاده زیاد از منابع قدرت جوشکاری، ژنراتورها تا رکتیفایرها، دارای معایبی هستند که گاه کاربر را دچار مشکل می‌کنند. اما با ظهور تکنولوژی جدیدی به نام اینورتر، عصر جدیدی در منابع انرژی جوشکاری پدید آورد.

میزان جریان خروجی ولتاژ، دستگاه جوش اینورتر قابل تنظیم است و در طول فرایند جوشکاری توسط کلید تنظیم، آمپر خروجی دستگاه جوش کنترل می‌شود. دستگاه جوش اینورتر از تکنولوژی روز دنیا بهره گرفته است. مهم‌ترین تفاوت این دستگاه جوش با دستگاه جوش‌های قدیمی در نحوه‌ی تبدیل جریان متناوب ورودی به جریان (DC) خروجی می‌باشد. به دلیل تکنولوژی جدیدی که در ساختار دستگاه‌های جوش اینورتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، هزینه‌ی تولید آن‌ها بسیار کمتر از دستگاه‌های پیشین تمام شده و باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ی تولید دستگاه می‌شود.

مزایای اینورتر جوشکاری

  • کاهش حجم و وزن دستگاه:

برای تبدیل جریان برق AC به DC در دستگاه‌های جوش اینورتر، از فناوری جدیدی استفاده شده و این موضوع باعث شده سایز آنها کوچک‌تر شود. کاهش حجم و وزن دستگاه به شما اجازه می‌دهد آنها را در موقعیت‌های مختلف استفاده کنید.

  • راندمان:

با ساخت دستگاه جوش اینورتر شاهد راندمان حدود ۸۰ تا ۹۰٪ هستیم درحالی‌که دستگاه جوش معمولی دارای راندمان قابل‌ توجهی پایین‌تر از حدود ۵۰٪ هستند و از طریق اتلاف گرما مقدار قابل‌توجهی از انرژی را از دست می‌دهند.

  • انعطاف‌پذیری:

به کمک ولوم‌های نصب شده بر روی اینورترها می‌توان مقدار دقیق جریان خروجی را تنظیم کرد. این قابلیت کنترل جریان، منجر به انعطاف‌پذیری بالای این دستگاه‌ها برای کار با انواعی از الکترودها می‌شود.

  • افزایش سرعت کار:

فناوری به کار رفته در دستگاه جوش اینورتر، باعث می‌شود که اینورترها با سرعت بیشتری الکترود را به نقطه ذوب می‌رسانند و در مدت زمان کمتری اجازه آغاز فرآیند جوشکاری را می‌دهند.

  • بدون قطعی در جریان:

دستگاه‌های جوشکاری عادی و قدیمی نوسانات ولتاژ و جریان زیادی را تحمل می‌کنند. این موضوع باعث می‌شود حین کار با آنها، دستگاه به دفعات از حرکت بایستد. اما در مقابل دستگاه جوشکاری اینورتر، به دلیل فناوری پیچیده و جدیدش مقدار این قطعی‌ها را به صفر رسانده است و از ایجاد مشکل در خروجی کار جلوگیری می‌کند. آموزش تعمیر اینورتر جوشکاری

  • استفاده از قدرت ژنراتور:

استفاده از برق ژنراتور با دستگاه جوش اینورتر بسیار بادوام است و می‌توان در مجموعه‌های ژنراتور قابل‌حمل کوچک‌تر نیز کار کرد و این چیزی که اغلب با ماشین‌های سنتی ترانسفورمر امکان‌پذیر نیست.

  • خروجی DC:

بسیاری از جوشکارهای ترانسفورماتور معمولاً فقط دارای خروجی AC هستند، به این معنی که الکترودهایی که می‌توان با آن‌ها جوشکاری کرد، محدود هستند. بااین‌حال، با ماشین‌های مبتنی بر اینورتر جریان به‌راحتی به DC تبدیل می‌شود و این بدان معنی است که آن‌ها قادر به طیف گسترده‌ای از الکترودهای جوشکاری مختلف هستند.

 

معایب اینورتر جوشکاری

  • با توجه به تمام مزایای گفته شده درباره اینورتر جوشکاری، به طور قطع نمی‌توان گفت که این دستگاه بهترین و کامل‌ترین دستگاه برای هر مدل جوشکاری می‌باشد. برای جوشکاری‌هایی مانند: جوش آرگون یا تیگ، جوش co2 یا میگ، جوش زیر پودری از دستگاه های جوش مخصوص به آن استفاده می‌شود.
  • اگر سایز و حجم دستگاه جوشکاری برای شما مهم نباشد، با خرید دستگاه های جوشکاری قدیمی در مدت زمان طولانی تر برای شما ارزان‌تر محسوب می‌شود زیرا تکنولوژی آنها قدیمی‌تر است. توجه داشته باشید که انتخاب دستگاه های جوشکاری به نوع جوشکاری و اندازه کار بستگی دارد.
  • در صنایعی که فعالیت جوشکاری به صورت سنگین انجام می‌شود، این دستگاه توانایی خود را از دست می‌دهد. در این صنایع استفاده از روش‌های قدیمی جوشکاری همچنان به صرفه‌تر است.

کلام آخر

دستگاه جوش اینورتر به دلیل مزایای بی‌شماری‌ که دارد، به طور گسترده در صنایع مختلف، به ویژه در حوزه ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اینورتر جوشکاری در سازه‌های فلزی به وفور جهت ایجاد اتصال قوی بین قطعات مختلف سازه‌ای و غیره سازه‌ای به کار گرفته می‌شود. دلایل استفاده زیاد از این دستگاه را می‌توان به راندمان بالا، کاهش انرژی، سطح جوشکاری مؤثر، قیمت مناسب و قابلیت حمل آن دانست. جهت مطالعه و مشاهده سرفصل‌های آموزش تعمیر اینورتر جوشکاری  و همچنین مطالعه مباحث دیگر به بخش مقالات سایت مراجعه نمایید.

دیدگاه‌ها
0 از 5