جوشکاری (Welding) فرآیند ساخت یک مواد است و معمولا فلزات یا ترموپلاستیک ها را به هم وصل می کند. فلز با استفاده از یک الکترود گرم ذوب می شود. الکترود قوس الکتریکی را ایجاد می کند و ناحیه خاصی از فلز را هدف قرار می دهد تا یک حوضچه ایجاد کند و در نتیجه یک اتصال دائمی، قوی و اغلب غیر قابل تشخیص ایجاد می شود، این شغل سختی بسیاری دارد اما هیجان انگیز و سخت می باشد، با جرقه زدن و بالا رفتن حرارت جوشکاران می توانند قوی ترین ماده جهان را به شکل ها و محصولات مختلف تبدیل کنند، این کار نیاز به مهارت، تمرین و تکرار دارد.
مهم ترین نوع جوشکاری
جوشکاری انواع بسیار زیادی دارد اما قصد داریم چهار نوع اصلی Welding را برای شما توضیح دهیم، که کدام خواص و کاربرد منحصر به فرد خود را دارد که عبارت اند از: جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ (GTAW/MIG)، جوشکاری قوسی تنگستن گازی (GTAW/TIG)، جوشکاری قوس الکتریکی با الکترود روکشدار (SMAW) و جوشکاری قوسی با الکترود توپودری (FCAW) که در ادامه به جزئیات بیشتری می پردازیم:
بیشتر بخوانید: جوشکاری زیر آب چیست و چگونه انجام میشود؟ انواع آن کدام است؟
جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ (GTAW/MIG)
جوشکاری قوس الکتریکی که با جوشکاری گاز بی اثر فلز شناخته می شود، از یک سیم نازک به عنوان الکترود استفاده می کند. سیم هنگام عبور از دستگاه Welding به سمت محل Welding گرم می شود و برای محافظت از جوش در برابر آلودگی های موجود در هوا، باید از گاز محافظ شود.
این گاز معمولا به صورت دی اکسید کربن، اکسیژن، آرگون و هلیوم می باشد. این روش برای فلزاتی مانند: فولاد ضد زنگ، مس، نیکل، فولاد کربنی و آلومینیوم استفاده می شود. این روش در بین صنایع ساخت و ساز و خودرو محبوب می باشد.
برای افراد مبتدی که قصد یادگیری این مهارت را دارند، این تکنیک بهترین گزینه می باشد، زیرا به تمیزکاری کمتری نیاز دارد، سرعت Welding بیشتر است و در آخر کنترل بهتری بر روی مواد نازک تر خواهید داشت.
از مهم ترین معایب Welding قوس الکتریکی هزینه های تهیه گاز محافظ، عدم توانایی در Welding فلزات ضخیم تر، انجام جوشکاری عمودی می باشد.
بیشتر بخوانید: جوشکاری زیرپودری (SAW) چیست؟ + فواید + معایب + کاربرد آن
جوشکاری قوسی تنگستن گازی (GTAW/TIG)
جوشکاری قوسی تنگستن گازی (GTAW/TIG) به جوشکاری گاز بی اثر تنگستن معروف می باشد و برای جوشکاری نازک و غیر از آهن مانند: آلومینیوم، مس، سرب و نیکل استفاده می شود، این روش بیشتر در ساخت دوچرخه و هواپیما کاربرد دارد. این نوع جوشکاری از یک الکترود تنگستن غیر مصرفی برای تولید جوش استفاده می کند و شما به یک منبع گاز خارجی که آرگون یا ترکیبی از آرگون و هلیوم نیاز خواهید داشت.
این روش از سخت ترین روش این مهارت می باشد اما با کیفیت ترین جوش ها را تولید می کند. از آن جایی که فقط یک ناحیه کوچک بین قوس و ناحیه جوش داده شده وجود دارد، تکمیل آن به دقت و مهارت بسیار زیادی نیاز دارد. جوش های حاصل از این روش استحکام بسیار بالایی دارند.
جوشکاری قوس الکتریکی با الکترود روکش دار (SMAW)
جوشکاری قوس الکتریکی با الکترود روکش دار (SMAW) یک تکنیک دستی می باشد که با استفاده از یک الکترود مصرفی پوشیده شده است، این روش در بین جوشکاران بسیار محبوب است و به طور غیر رسمی به عنوان جوشکاری استیک شناخته شده است.
این لقب به این علت می باشد که برای Welding فلز استفاده می شود و به شکل استیک می باشد، از آن جایی که این مهارت به حداقل تجهیزات نیاز دارد، یکی از کم هزینه ترین Welding است، زیرا نیازی به گاز محافظ ندارد و می تواند در فضای باز و در باد و باران انجام شود، همچنین روی مواد کثیف و زنگ زده به خوبی کار می کند اما معایبی هم وجود دارد، مانند: جوش های استیک با محصولات را با کیفیت بالا تولید نمی کنند، ترک و نفوذ کم عمق و جوش های استیک نسبت به بقیه انواع دوام کمتری دارد.
بیشتر بخوانید: موتور برق مناسب برای جوشکاری کدام است ؟
جوشکاری قوسی با الکترود توپودری (FCAW)
جوشکاری قوسی با الکترود توپودری (FCAW) حول یک فرآیند تغذیه مداوم سیم می چرخد و دو فرآیند جداگانه مرتبط با FCAW وجود دارد، شامل استفاده از گاز محافظ می باشد. این نوع Welding به دلیل ارزان بودن و یادگیری آسان شناخته شده است، دقیقا شبیه Welding MIG برای جوشکاران مبتدی مناسب می باشد، همچنین به جوشکاران اجازه می دهد تا در فضای باز کار کنند و شرایط بادخیز بر جوش تاثیر نمی گذارد. قوس نیمه اتوماتیک سرعت جوشکاری بالا و قابلیت حمل را فراهم می کند و آن را به فرآیندی محبوب برای استفاده در پروژه های ساختمانی تبدیل می کند.
بیشتر بخوانید: اینورتر جوشکاری چیست و نحوه استفاده از آن چگونه است؟
کاربرد های جوشکاری
جوشکاری کاربردهای بسیار متنوعی در صنایع مختلف دارد و یک فرآیند حیاتی برای ساخت و ساز، تعمیر، خودرو، هوا فضا و تولید می باشد، Welding امکان ایجاد سازه ها و اجزای بادوام را فراهم می کند، در ادامه به دیگر کاربردهای آن می پردازیم:
- خودرو: Welding برای مونتاژ بدنه، شاسی و قطعات مختلف خودرو و تعمیر وسایل نقلیه آسیب دیده استفاده می شود.
- هوا فضا: Welding برای ساخت قطعات هواپیما از جمله: بدنه و بال همچنین قطعات موتور می باشد. این کار به دقت بالا و استفاده از تکنیک های تخصصی برای اطمینان بیشتر نیاز دارد.
- نفت و گاز: خطوط لوله، پالایشگاه ها و سایر زیرساخت ها در این صنعت برای نگهداری و ساخت به Welding متکی هستند.
- کشتی سازی: Welding در تعمیر کشتی ها و سایر شناورهای دریایی بسیار مهم می باشد.
- مخازن تحت فشار: Welding برای ساخت مخازن تحت فشار برای ذخیره و انتقال مایعات و گازهای تحت فشار استفاده می شود، بسیار ضروری می باشد.
بیشتر بخوانید: کدام دستگاه جوش را میتوان برای جوشکاری آلومینیوم استفاده کرد؟
مزایا جوشکاری
در مقایسه با سایر روش های اتصال، جوشکاری مزایا متعددی دارد، در ادامه به مهم ترین مزایا Welding می پردازیم که چرا فرآیندهای ساخت و ساز صنعتی مواد را به هم جوش می دهند:
- اتصال با دوام
- درز بی عیب و بی نقص
- نقطه ذوب عالی
- سیستم کارآمد و همه کاره
بیشتر بخوانید: وظیفه VRD در دستگاه جوش چیست؟
سخن آخر
در این مقاله سعی کرده ایم که جوشکاری را برای شما توضیح دهیم و شما را با انواع مهم آن آشنا کنیم، Welding انواع بسیار زیادی دارد و مهم ترین نوع را بیان کرده ایم، اگر قصد یادگیری این مهارت جذاب را دارید، می توانید دوره ی تعمیر اینورتر جوشکاری را از سایت طباطبایی خریداری کنید و آموزش خود را شروع کنید.